09 November 2010

CINA kah aku?

Posted by Fatihah at 11/09/2010 12:50:00 PTG
"Awak ni CINA ka?"

Hihihi... ya lah soalan yang aku selalu dapat dari kawan2 ku d FB, Forum & Kenalan baru... Aku rasa dak nya confius dengan nama Daddy aku yang macam nama cina..

Nama Daddy aku CHUAN.. ( macam nama cina nak???) Tapi kami bukan keluarga CINA... Kami IBAN TULEN... hihiii.. Aku tok sebenarnya IBAN tapi kawen ngan MELAYU...

IBAN DANCE ( ngajat )

 Aku selalu jak di tanya soalan macam ya oleh org2 yang bru kenal ngan aku..Orang kampung lakiku pun slalu juak nanya mertua aku soalan ya...Tapi Sejujurnya aku madah aku tok IBAN TULEN mesti dak nya macam x cayak dan akan nanyak soalan lain g.. Antara soalan nya.. "Putih ada jak kitak, ada kacukan org putih ka? kacukan Arab ka? Mata kitak pun kacak warna hazel.. tulen ka? atau makey kontek lens"
IBAN Tatoo Design
Sejujurnya aku madah.. aku langsung x tauk mun KEluarga sebelah daddy aku ada kacukan atau x sebab aku x pernah nanyak.. Yang aku tauk orang ninggal nenekku yang melahirkan daddyku.. nang macam org putih.. Tinggi, Rambut blonde,Warna mata hazel & Badan yang tegap macam org putih. sekali tangga nang macam orang putih.. Tapi aku nang x tauk kisah & pertalian keluarga aku, moyang aku zaman dolok2..
Pakaian Tradisional lelaki iban
 Yang aku tauk aku nang IBAN TULEN.. Aku rasa aku macam Daddy aku..Orang di sekeliling aku pun madah aku macam daddy aku... Putih, Warna mata hazel,Tinggi, Cuma yang melainkan aku ngan daddy aku ialah.. Hidung daddy aku mancung, tapi aku x hihihihi.. Adik beradik aku lain x putih gilak macam aku.. warna mata dak nya pun hitam x macam aku..Tapi dak nya slim2.. x macam aku..huhuhuhu..

Pakaian Tradisional wanita iban
 Tapi yang aku tauk aku bukan CINA tapi IBAN TULEN... IBAN MUSLIM ok... Dan aku masih fasih berbahasa IBAN... “Nemu aku jaku IBAN day”

** suka2 jak mok kamboh2 kongsi cerita**


2 comments:

ummufatihah on 09 November, 2010 14:12 berkata...

Salam Fatihah:

Mungkin juak keturunan atas2 kitak marek ada org putih kali... Org Melayu pun ada cam ye juak... Even daknya masih mengekalkan nama org putih dalam keluarga daknya...

Next time boleh lah kitak molah segmen belajar bejaku Iban di blog kitak... :)..

Fatihah on 09 November, 2010 15:19 berkata...

Salam Ummu

Yalah kali.. Kami x juak pernah molah survey tentang keluarga kamek tok..

InsyaAllah mun ada masa klak kamek molah segman belajar jaku IBAN

 

Cahaya Hidupku Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez