Ok kali ni Fatihah nak shared salah satu kek tradisi SARAWAK.. Kalau hari raya kek ni memang
ada..
RESIPI KEK LUMUT
BAHAN - BAHAN
1 Cawan ( mug) Tepung Gandum ( diayak )
1 Cawan ( mug ) Horlicks
3/4 Cawan Gula Halus ( blender )
250 gram Butter/Mentega
4 Biji Telur ( gred A )
1 Tin Kecil Seri kaya atau 4 Sudu Besar Seri Kaya
1/4 Cawan Susu Pekat Manis
1 Sudu Kecil Esen Vanilla.
Perwarna Hijau secukupnya
CARA -CARA
- Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang & berkrim ( gunakan mixer kelajuan maxsima)
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. ( gunakan mixer speed serdahana )
- Masukkan susu pekat & seri kaya.
- Masukan tepung & horlicks sedikit demi sedikit & pastikan selang seli. ** semasa proses ni, boleh sediakan pengukus & didihkan air.**
- Masukkan esen vanila & perwarna hijau. Kacau sehingga sebati.
- Griskan loyang dengan butter/mentega & taburkan sedikit tepung.. ( guna kertas minyak pun boleh )
- Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang.
- Kukus selama 2 jam 30 minit.
SELAMAT MENCUBA
P/S: Anda mencari hadiah untuk majlis harijadi? perkahwinan? ulang tahun? Jom tengok DISINI!
5 comments:
sedapnyer.....
mehla anta skit kat ai..
pergh sedapnya, sy x pandai wat keklah...tp suka mkn kek
sedap nya :)
nampak moist, warna hijaunya cantik sangat, pakai pewarna yg ada tulis apple green tu ke?
Noremy - Sedap & manis.. ok ok nanti hantar on bluetooth k
Anak2ku - Disebabkan suka makan kek lah Fatihah blajar buat Kek ni.. Kira budak baru blajar lah ni..
Tihara - sedap.... cuba lah
Lady - Memang moist, Yer Fatihah pakai pewarna yang tulis Apple Green tu.. Untuk dapatkn warna hijau tu.. mahu 1 botol pewarna tu Fatihah tuang.. Yerlah nak dapatkan warna seakan2 warna Lumut..
Catat Ulasan