11 Februari 2011

Resipi Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus

Posted by Fatihah at 2/11/2011 11:42:00 PG
Ini percubaan yang ke-2 Fatihah buat kek ni.. Nama kek ni pun Fatihah dah konpius.. ada yang cakap Kek sarang semut.. Adajuga yang cakap Kek gula hangus... hihihi tak kisah lah yang penting Fatihah berjaya buat kek ni...


Ok di sini Fatihah nak kongsi resipi ni dengan kamu semua...


- Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus -




Bahah- Bahan

1 Cawan Tepung Gandum.

10 Sudu Besar Gula Pasir. ( kalau tak nak manis boleh kurangkn)

4 Biji Telur.

1 Cawan Air. ( atau boleh dikurangkan mengikut kepekatan gula yand dimasak)

1/2 Tin Susu Pekat Manis.

11/2 Sudu Makan Butter / majerin

1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat.

Sedikit Esen Rose ( tak ada pun tak apa )

Cara - Cara 

- Panaskan gula & kacau sehingga keperang-perangan/ hangus.. kemudian perlahankn api, masukkn sedikit demi sedikit air & masukan butter/ majerin masak sehingga mendidih dan biarkan sejuk.

- Dalam bekas yang lain, pecahkan telur & pukul sehingga kembang ( dalam 10 minit )

- Masukkan susu , diikuti dengan tepung & soda bikarbonat, pukul sehigga sebati.

- Kemudian barulah masukan gula yang dihanguskan tadi.

- Pukul sehingga rata.

- Masukkan sedikit esen rose ( kacau )

- Perap aduan 3 - 4 jam ( bertutup ) supaya bila kek masak nampak berlubang-lubang & cantik.

- Kukus selama 11/4 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba... : )


2 comments:

sugar2 kapas strawberry on 11 Februari, 2011 22:33 berkata...

kek yg ad lubang2 tu eh?

Fatihah on 12 Februari, 2011 10:16 berkata...

Yer kek yang lubang2 tu..

 

Cahaya Hidupku Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez