Ok di sini Fatihah nak kongsi resipi ni dengan kamu semua...
- Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus -
Bahah- Bahan
1 Cawan Tepung Gandum.
10 Sudu Besar Gula Pasir. ( kalau tak nak manis boleh kurangkn)
4 Biji Telur.
1 Cawan Air. ( atau boleh dikurangkan mengikut kepekatan gula yand dimasak)
1/2 Tin Susu Pekat Manis.
11/2 Sudu Makan Butter / majerin.
1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat.
Sedikit Esen Rose ( tak ada pun tak apa )
Cara - Cara
- Panaskan gula & kacau sehingga keperang-perangan/ hangus.. kemudian perlahankn api, masukkn sedikit demi sedikit air & masukan butter/ majerin masak sehingga mendidih dan biarkan sejuk.
- Dalam bekas yang lain, pecahkan telur & pukul sehingga kembang ( dalam 10 minit )
- Masukkan susu , diikuti dengan tepung & soda bikarbonat, pukul sehigga sebati.
- Kemudian barulah masukan gula yang dihanguskan tadi.
- Pukul sehingga rata.
- Masukkan sedikit esen rose ( kacau )
- Perap aduan 3 - 4 jam ( bertutup ) supaya bila kek masak nampak berlubang-lubang & cantik.
- Kukus selama 11/4 jam atau sehingga masak.
Selamat Mencuba... : )
2 comments:
kek yg ad lubang2 tu eh?
Yer kek yang lubang2 tu..
Catat Ulasan