Bahan2 Untuk Nasi
2 Cawan Beras ( makan untuk 4 org )
Santan 200ml ( kalau nak rasa nasi lebih lemak boleh tambah banyak santan)
Air ( untuk masak nasi seperti biasa )
4-5 Hiris Halia
Garam secubit ( atau ikut kesukaan.. kalau nak masin boleh tambah sikit)
Bahan - bahan untuk sambal
6-8 sudu cili giling ( kalau suka pedas boleh letak banyak)
1 biji bawang besar ( dihiris )
5 ulas bawang merah ( ditumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
Segenggam Ikan bilis ( dibasuh dah separuh di tumbuk )
Sedikit air asam jawa
Sedikit Belacan
Garam & gula
Cara Memasak:
Campur kan semua bahan2 untuk nasi dan masak seperti nasi biasa
Tumis bawang besar,bawang merah,bawang putih dan ikan bilis,cili giling & belacan yang di tumbuk hingga sedikit garing atau pecah minyak.
Kemudian masukkn air asam jawa dan ikan bilis separuh lagi tadi.
Masukkan sedikit garam & gula.. masa sehingga sedikit pekat.
Bahan2 tambahan:
Timun, Ikan Bilis Goreng, Kacang Goreng & Telur rebus.
Timun, Ikan Bilis Goreng, Kacang Goreng & Telur rebus.
Ok simple kan.. tapi dalam gambar terlupa letak Timun...
SELAMAT MENCUBA : )
P/S: Suami siap request masak nasi lemak lagi untuk sarapan hari Ahad plak.. : ) : )
1 comments:
senang dibuat, sedap dimakan!!!
Catat Ulasan